FRÅGOR OCH SVAR

Allmänna frågor:

Jag vill beställa CD/DVD/vinyl av er – hur går hela processen till?
  1. Klicka på den artikel du vill köpa.
  2. Välj antal och eventuella tillval (priset justeras utefter vilka val du gör).
  3. Klicka på knappen ”Lägg till i varukorg”.
  4. Gå vidare till kassan – fyll i dina uppgifter, välj betalsätt och slutför köpet.
  5. En orderbekräftelse skickas via mejl.
  6. Ladda upp tryckfiler och master via filuppladdningen i menyn.
  7. Du får korrektur på tryckfilerna per mejl, samt en bekräftelse på att din master fungerar.
  8. Efter att du godkänt korrekturet så startar vi produktionen.

OBS!  För CD & DVD produktioner under 300ex så kopierar (bränner)  vi inskickat material på inspelningsbara skivor. Det finns vissa CD/DVD- spelare av främst äldre typ som inte kan spela upp dessa. Problemet anses dock som relativt litet då mer än 98% av våra kunder kan spela upp kopierade CD/DVD. Vill man vara 100% säker på att alla skall kunna spela skivorna så rekommenderar vi att ni väljer ”pressade” CD / DVD istället.

Vad gäller för köp/leverans inom Sverige och till andra EU-länder?

– För privatpersoner tillkommer alltid moms, som betalas direkt vid beställning i webbshoppen. Detta gäller för alla privatpersoner inom EU (och självklart även Sverige). Alla företag som är registrerade och verksamma inom EU, kan dock handla momsfritt direkt i webbshoppen genom att ange ett giltigt VAT-/EORI-nummer vid beställning.

– Här kan du kontrollera om ditt företag har ett giltigt VAT-/EORI-nummer: europa.eu/taxation

Vad gäller för köp/leverans till Norge (och andra länder utanför EU)?

– Alla privatpersoner och företag som är registrerade i Norge, eller i andra länder utanför EU (exempelvis USA eller Schweiz), handlar utan moms (VAT) i webbshoppen.

– Alla kunder i Norge och utanför EU betalar sedan in momsen (VAT) och avgiften för tulldeklaration, i samband med att de beställda varorna/produkterna levereras. Detta (moms och tullavgift) betalas på en separat räkning från DHL (fraktbolaget som vi använder oss av). CD-, DVD- och vinylskivor är alla tullfria varor, men det tillkommer ändå en liten avgift (cirka 15-20 Euro) för själva genomförandet av tulldeklarationen.

– Taric-numret (den statiska varukoden) som används för att förtulla digitala medier (CD- och DVD-skivor) är 85234939.

– Taric-numret (den statiska varukoden) som används för att förtulla analoga medier (vinylskivor) är 85234920.

Vad är NCB?

– NCB, som står för ”Nordisk Copyright Bureau”, har sitt huvudkontor i Köpenhamn och är en musikorganisation som ägs av STIM, tillsammans med motsvarigheterna i de övriga nordiska länderna. NCB arbetar med licensiering och juridiskt skydd av musik i film, på TV, skivutgivning, nedladdning av musik etc. Dessa delar, som NCB ansvarar för, kallas för mekaniska licenser – vilket skiljer sig från licenser som avser framförande av musik – den delen som STIM ansvarar för. I korthet kan man säga att NCB administrerar och tar betalt för mekaniska licenser och avtal från musikanvändarna – men ersättningen betalas ut till upphovspersonerna via STIM. Dessa utbetalningar anges som ”mekaniska rättigheter” på utbetalningsunderlaget från STIM – Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå.

– NCB ägs gemensamt av “Nordic performing rights societies”, som består av KODA i Danmark, STEF på Island, STIM i Sverige, TEOSTO i Finland och TONO i Norge.

Vad är ett katalognummer?

– Ett katalognummer är inom musikbranschen en unik kodkombination som skivbolagen  eller artist märker varje utgiven skiva med och trycks vanligtvis på skivfodralets rygg tillsammans med namn på artisten och skivan samt skivbolaget (om det finns något sådant).

Katalognumret, som du hittar på själv, ska bestå av 2 – 7 bokstäver följt av max 7 siffror. Vanligtvis brukar katalognumret bestå av en förkortning av skivbolagets namn, följt av utgivningens ordningsnummer.

Exempel: Artist Sparvhök första utgivning fick katalognumret SH001

Hur anmäler jag min skiva/musikutgivning till NCB?

Klicka här så kommer du till NCB:s hemsida för licensansökan. Följ sedan steg-för-steg-guiden en bit ner på sidan – och välj Skivtryck.se/DiscRepublic.com som din ”factory”. När ansökan är ifylld får vi en bekräftelse från NCB som ger oss tillstånd att trycka upp din musik- eller videoproduktion.

Sparar ni materialet – mastern och tryckfilerna – om vi skulle behöva trycka upp fler skivor?

– Jajemän! Vi sparar och arkiverar allt inkommer och producerat material i minst fem (5) år. På så vis kan du enkelt lägga en repeat-order genom att logga in på ”Mina sidor” och välja ”Köp igen”.

Hur lång är leveranstiden?

– Som standard levererar vi alla våra produktioner med förpackning inom cirka 14 arbetsdagar – räknat från den dagen du godkänner tryckkorrekturet från vår grafiker.

Om ni väljer till VIP  i kassan så förkortas leveranstiden till ca 10-11 arbetsdagar.

För vinylproduktioner är det ca 12-15 veckors leveranstid från godkänt korrektur (testpressar ca 6-7 veckor)

Vi reserverar oss dock för att längre leveranstider kan uppkomma vid A) stora upplagor, B) när efterfrågan är ovanligt hög eller C) när den beställda produktionen innefattar någon form av specialtillval.

Hur levereras beställningen – de färdiga produkterna – till mig?

– Beställningar till privatpersoner inom Sverige skickas med DHL Service Point, förutsatt att beställningen ryms i ett kolli och inte väger över 20 kilo. Du får en avisering via SMS och e-post så fort beställningen finns att hämta hos ditt närmsta DHL-ombud. Om beställningen består av flera kollin, eller väger över 20 kilo, skickas den istället med tjänsten DHL Paket

– och via en SMS-länk får du själv välja mellan vilka tider du kan ta emot paketen, eller om du istället vill hämta upp dem på närmsta DHL-terminal. Leveranstiden till privatpersoner i Sverige är vanligtvis 1-2 arbetsdagar*.

– Beställningar till företag inom Sverige skickas med DHL Paket. Leveranstiden till företag i Sverige är vanligtvis 1-2 arbetsdagar*.

– Beställningar till privatpersoner och företag utanför Sverige skickas vanligtvis med DHL Express Economy Select. Leveranstiden inom Europa är då 1-5 arbetsdagar**.

– Beställningar till privatpersoner och företag utanför Sverige som har valt expressleverans, skickas med DHL Express Worldwide. Leveranstiden inom Europa är då 1-2 arbetsdagar**.

– Så fort din beställning skickas från oss får du ett mejl med en spårningslänk där du kan följa paketet/paketen på väg hem till dig!

* = Till adresser söder om Sundsvall sker leverans vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar. Till adresser norr om Sundvall, eller till andra mer otillgängliga adresser som ligger utanför DHL:s dagliga utkörningsrutter, sker leverans vanligtvis inom 2-5 arbetsdagar.

** = Till mer otillgängliga adresser, som ligger utanför DHL:s dagliga utkörningsrutter, sker leverans så snart som möjligt.

Master frågor:

Hur skickar jag in min master till er?

– Efter att du har lagt en order, och fått en orderbekräftelse med ordernummer till din e-post, kan du enkelt ladda upp din master direkt till vår filhanteringsserver. Klicka bara på upload-symbolen i översta menyraden, så kommer du direkt till filuppladdningen!

Går det bra om jag postar en fysisk CD- eller DVD-skiva som ni använder till min produktion?

– Givetvis! Vill du skicka en fysisk master med posten så går det utmärkt. Skicka den då, i ett vadderat och väl förslutet kuvert, till adressen:

Skivtryck.se/DiscRepublic.com
Att: Master
Renvägen 10
SE-352 45 VÄXJÖ
Sweden

Hur vet jag att min master har kommit fram till er, och att den duger för tilltänkt produktion?

– Om du laddar upp din master via den digitala filuppladdningen, kommer du att se ett bekräftelsemeddelande på skärmen när själva uppladdningen är klar. Alla inkomna mastrar genomgår en teknisk kontroll – och du får ett bekräftelsemeddelande via e-post när din master är kontrollerad, testad och godkänd.

– Skulle din master verka konstig, eller direkt felaktig, så hör vi av oss så snart som möjligt!

– Mer specifika frågor kring masterhantering och dylikt besvaras på adressen master@skivtryck.se

Vilka filformat rekommenderar ni för master?

– För musikproduktioner på CD rekommenderar vi starkt DDP-filer, alternativt okomprimerade ljudfiler i formaten WAV eller AIFF. Men det går också bra med filer av typen NRG, BIN & CUE, IMG, DMG, FLAC och MP4. OBS! Om din CD-master består av flera separata ljudfiler, så rekommenderar vi att du döper varje enskild fil med spårnummer och låttitel. Exempel: ”01-Min första låt.wav”. Vi rekommenderar också att du lägger dina separata ljudfiler i en mapp, och komprimerar (zippar) hela mappen innan du laddar upp den till vår filserver.

– För ljudboksproduktioner på CD rekommenderar vi MP3-filer, katalogiserade och sorterade efter kapitel och uppläsningsordning.

– För DVD- och Blu-ray-produktioner rekommenderar vi kompletta skivavbilder i ISO-format. Det går också fint med AUDIO_TS-/VIDEO_TS- och BDMV-kataloger – alternativt okomprimerade videofiler, med inbäddade ljudspår, i formaten MP4 och MKV.

– För musikproduktioner på vinyl & kassett rekommenderar vi okomprimerade ljudfiler i formaten WAV eller AIFF. En fil för varje A/B- sida inklusive pauser mellan spåren. Skicka med en komplett ”tracklist” med tider. OBS! Sida A måste vara längre än sida B  vid kassettproduktion.

Vilken kvalitet på ljudfilerna är optimal för CD & Kassett-produktion?

– Okomprimerat ljud i 44,1 kHz och 16-bitars djup.

Hur mycket musik får jag plats med på en CD-skiva?

– Vi använder oss av CD-skivor med en maxkapacitet på 80 minuter ljudmaterial. Men vi rekommenderar, av kompatibilitetsskäl, att den totala spellängden på materialet ej överstiger 74 minuter (inklusive pregap och pauser). Detta på grund av att äldre CD-spelare kan ha svårt att hantera CD-skivor utan pregap, och speltider som överskrider 74 minuter.

Kan ni fixa till ljudet på min master?

– Det korta svaret är nej. Vi på Skivtryck utför inget mastrings- eller studioarbete. Vi utgår alltid från att materialet vi få inskickat till oss är färdigmastrat.

Jag har min master i ett annat filformat än de ni rekommenderar, funkar det ändå?

– Ja, med största sannolikhet kan vi konvertera dina filer till ett fullt fungerande format. Men det kan i så fall tillkomma en hanteringskostnad för konverteringsarbetet, så fråga oss gärna i förväg!

– Specifika frågor kring filformat, kompatibilitet och eventuell konvertering besvaras på adressen master@skivtryck.se

Jag har bara MP3-filer – kan jag använda dem till en AudioCD-produktion?

– Ja, det går bra. Men du bör vara medveten om att MP3 är ett komprimerat ljudfilsformat, och att ljudkvaliteten på din CD-produktion kommer att bli något lidande.

Ska det vara pauser mellan spåren/låtarna på mastern?

– Det är helt och hållet upp till dig som kund. Ibland vill man ju att två låtar ska ”smälta ihop” och gå in i varandra sömlöst, och då ska det såklart inte vara någon paus emellan dem. Vi på Skivtryck rekommenderar dock att man alltid lägger ett ”pregap” – också kallat index eller förpaus – före skivans första spår. Om man inte har ett pregap finns det nämligen risk att CD-skivan kommer bli svårspelad, eller rent av ospelbar, i äldre CD-spelare.

OBS! Om du skickar in din master i form av separata ljudfiler (exempelvis WAV-filer) så lägger vi som standard två (2) sekunders pregap före varje spår, på mastern. Så om du inte vill ha några pauser mellan spåren – eller om du vill ha pauser av varierande längd – får du gärna berätta det i samband med din beställning, eller i meddelanderutan när du laddar upp filerna till oss.

Vilken kvalitet på video-/ ljudfilerna är optimal för DVD-produktion?

– Den hösta möjliga upplösningen som en DVD-skiva kan återge är 720 x 480 pixlar i PAL-format (720 x 576 pixlar i NTSC-format). Så alla videofiler och DVD-mastrar med högre upplösningen än så, kommer per automatik att kodas om till korrekt upplösning.

Hur mycket film får jag plats med på en DVD-skiva?

– En DVD5-skiva (med lagringskapacitet på cirka 4,7GB) rymmer 136 minuter – 2 timmar och 16 minuter – video i högsta möjliga DVD-kvalitet.

– En DVD9-skiva (med lagringskapacitet på cirka 8,5GB) rymmer 247 minuter – 3 timmar och 7 minuter – video i högsta möjliga DVD-kvalitet.

Vilken kvalitet på video-/ ljudfilerna är optimal för Blu-ray-produktion?

– Den hösta möjliga upplösningen som en Blu-ray-skiva kan återge är 4K Ultra HD, det vill säga 3840 x 2160 pixlar. Men för en ”standard-blu-ray” ligger upplösningen oftast på 1920 x 1080 pixlar, det vill säga HD-kvalitet i formatet bildformatet 16:9.

Tryck frågor:

Hur skickar jag in min layout/mitt artwork till er?

– Efter att du har lagt en order, och fått en orderbekräftelse med ordernummer till din e-post, kan du enkelt ladda upp din layout/ditt artwork direkt till vår filhanteringsserver. Klicka bara på ”FILUPPLADDNING” i menyraden.

Har ni mallar som jag kan använda för att sätta min layout?

– Yes box! Under varje enskild produkt i webbshoppen finns redigerbara mallar/templates i PDF- och InDesign-format. Ladda ner den mall du föredrar, öppna upp den i ditt layout-program och lägg sedan in din layout i separata lager.

Hur vet jag att min layout/mitt artwork har kommit fram till er, och att den duger för produktion?

– Om du laddar upp din layout/ditt artwork via den digitala filuppladdningen, kommer du att se ett bekräftelsemeddelande på skärmen när själva uppladdningen är klar. Alla inkomna artwork-/layoutfiler kontrolleras – och du får ett digitalt PDF-korrektur för godkännande via e-post, när dina filer är kontrollerade och godkända.

– Skulle ditt artwork/dina layout-filer verka felaktiga, eller behöva justering, så hör vi av oss så snart som möjligt!

– Mer specifika frågor kring layout, tryckfilshantering och dylikt besvaras på adressen print@skivtryck.se

Vilka filformat rekommenderar ni för layout/artwork?

– Vi föredrar redigerbara PDFer (separata pdfer för CD, konvolut & booklet) exklusive mall. Viktigt är dock att alla typsnitt (texter) ska vara omgjorda till banor/kurvor/outlines. Alla bilder och länkar måste dessutom vara inbäddade i dokumenten.

– Vi kan också ta emot tryckmaterial som bilder (exempelvis TIF-filer), men de måste vara högupplösta, och hålla minst 300dpi. Bilderna måste också vara i CMYK (använd gärna Coated FOGRA39-profilen som finns att välja i Photoshop).

Jag har varken Illustrator, Photoshop eller InDesign – kan jag använda något annat layoutprogram?

– Nja, är väl det korta svaret. MS Word, Pages, Powerpoint, Keynote och Publisher (bara för att nämna några av de vanligaste programvarorna på PC och Mac) lämpar sig inte alls som mjukvara för behandling och skapande av originalfiler för tryck. Färghanteringen i dessa program är rent ut sagt dålig, och det skiljer mycket mellan vad som visas på skärmen och vad som kommer ur printern.

– Det finns också en uppsjö av Photoshop-kopior (som ofta är gratis att ladda ner och installera) men som inte riktigt lever upp till originalkvalitet.

Jag behöver hjälp med min layout – kan ni hjälpa mig?

– Självklart! Grafisk layout-hjälp går enkelt att välja som tillval när du beställer en produktion. Mejla då gärna din idé, efter lagd beställning, om hur du vill att din produktion ska se ut till: print@skivtryck.se. Och glöm inte att ange ditt ordernummer i mejlet!

Vinyl:

Vilken kvalitet på ljudfilerna är optimal för vinylproduktion?

– Okomprimerat ljud i 48 kHz och 24-bitars djup.

OBS! viktig information inför er vinyl produktion:
Viktig information inför vinylpressning

Hur mycket musik får jag plats med på en vinylskiva?

– En 12” LP, skuren i 33,3 RPM, rymmer cirka 23 minuter musik per sida, lite beroende på ljudinnehållets dynamik och totala volym.

– En 12” Maxi-singel, skuren i 45 RPM, rymmer cirka 12 minuter musik per sida, lite beroende på ljudinnehållets dynamik och totala volym.

– En 7” EP, skuren i 33,3 RPM, rymmer cirka 6.40 minuter musik per sida, lite beroende på ljudinnehållets dynamik och totala volym.

– En 7” singel, skuren i 45 RPM, rymmer cirka 5 minuter musik per sida, lite beroende på ljudinnehållets dynamik och totala volym.

Hur lång är leveranstiden för vinylproduktioner?

– Vinylproduktioner levereras  fnv på ca  12-15 veckor – räknat från den dagen du godkänner tryckkorrekturet från vår grafiker. Ha minst 4 veckors  marginal på ovan tid.

Kan ni pressa färgade vinylskivor?

– Yes, inga problem! Till en mindre tilläggskostnad erbjuder vi vinylproduktioner i en uppsjö av både solida och transparenta kulörter. Fråga oss gärna – på adressen order@skivtryck.se – så berättar vi mer!

Våra kunder har sagt sitt - 4,8/5 på TRUSTPILOT!

Pin It on Pinterest